Dynie uprawia się latem, a ich zbiory następują wczesną jesienią. Warzywa te często dostępne są w sklepach aż do wiosny, jednak szczyt sezonu przypada na październik i listopad.
Przy zakupie dyni należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa. Powinna być ona jędrna, a na skórce nie powinno być plamek czy pleśni. Natomiast jeśli skórka jest miękka może to oznaczać, że jest niedojrzała.
W zależności od rodzaju dyni, może być ona przechowywana od zbiorów nawet do 6 miesięcy. Należy wtedy trzymać ją w temperaturze 10-15 stopni C, w ciemnym i przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła światła i bardzo wysokich lub bardzo niskich temperatur. Nie należy jej przechowywać w lodówce, chyba, że została już przekrojona, wtedy kawałki dyni powinny być owinięte w folię spożywczą. W ten sposób może być przechowywana do 5 dni. Miąższ dyni można również zamrozić, w kawałkach lub w formie przecieru.
Z dyni można przygotować wiele pysznych potraw, takich jak: dania obiadowe (np.; kurczak nadziewany ryżem i pestkami z dyni), zupy, ciasta dyniowe, przeróżne przystawki, frytki a nawet gofry. Dziś zajmiemy się zupą. Przedstawiam Wam prosty przepis na smaczny krem z dyni.
Oto co będziemy potrzebować:
- połówka średniej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki curry
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- pestki słonecznika i dyni
Mamy już przygotowane wszystkie składniki i co dalej?
Oto sposób przygotowania:
- Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać curry.
- Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię z cebulką i czosnkiem. Gotować przez 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zestawić z ognia i zmiksować na gładką masę.
- Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki słonecznika i dyni, prażyć przez 2-3 minuty.
- Zupę przelać na talerze, udekorować śmietaną i prażonymi pestkami.
I co proste prawda?
Smacznego!