Zupa z dyni idealna na chłodne dni

Dynie uprawia się latem, a ich zbiory następują wczesną jesienią. Warzywa te często dostępne są w sklepach aż do wiosny, jednak szczyt sezonu przypada na październik i listopad.

Przy zakupie dyni należy uważnie sprawdzić czy jest zdrowa. Powinna być ona jędrna, a na skórce nie powinno być plamek czy pleśni. Natomiast jeśli skórka jest miękka może to oznaczać, że jest niedojrzała.

W zależności od rodzaju dyni, może być ona przechowywana od zbiorów nawet do 6 miesięcy. Należy wtedy trzymać ją w temperaturze 10-15 stopni C, w ciemnym i przewiewnym miejscu, z dala od bezpośredniego źródła światła i bardzo wysokich lub bardzo niskich temperatur. Nie należy jej przechowywać w lodówce, chyba, że została już przekrojona, wtedy kawałki dyni powinny być owinięte w folię spożywczą. W ten sposób może być przechowywana do 5 dni. Miąższ dyni można również zamrozić, w kawałkach lub w formie przecieru.

Z dyni można przygotować wiele pysznych potraw, takich jak: dania obiadowe (np.; kurczak nadziewany ryżem i pestkami z dyni), zupy, ciasta dyniowe, przeróżne przystawki, frytki a nawet gofry. Dziś zajmiemy się zupą. Przedstawiam Wam prosty przepis na smaczny krem z dyni.

Oto co będziemy potrzebować:

  • połówka średniej dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • masło do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pestki słonecznika i dyni

Mamy już przygotowane wszystkie składniki i co dalej?

Oto sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać curry.
  3. Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię z cebulką i czosnkiem. Gotować przez 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Zestawić z ognia i zmiksować na gładką masę.
  6. Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki słonecznika i dyni, prażyć przez 2-3 minuty.
  7. Zupę przelać na talerze, udekorować śmietaną i prażonymi pestkami.

I co proste prawda?

Smacznego!

 

 

 

You may also like

Dodaj komentarz